Repatriace kardinála Josefa Berana

Datum | 21.4.2018

Milí přátelé, farníci,
jak jistě víte  dne 20. dubna 2018 bylo slavnostně převezeno tělo před 50 lety zemřelého primase českého J. Em. kardinála Josefa Berana do Prahy. Nejdříve byla rakev  s jeho ostatky vyzvednuta  u svatého Petra v bazilice v Římě a pak následoval převoz do Nepomucena , kde on  v exilu žil a zemřel.
Měl jsem tu milost být u této historické události. S podivem jsme všichni shledali a konstatovali, že rakev po odkrytí sarkofáku v katakombách svatého Petra byla jakoby tam byla uložena „včera“.
Nasledovalo převezení do Nepomucena ze kterého jsou následující fotografie kde jsem ho prosil za náš národ a za naši farnost ledečskou.
Ve čtvrtek 19.4 2018 v 19:00 hod byla slavnostní mše svatá a pak noční bdění u jeho rakve v kapli koleje Nepomucena. Ráno opět mše svatá v 8:00 hod, kterou sloužil náš pan biskup Mons. Jan Vokál. Odpoledne pak následoval převoz  ostatků na letiště Ciampino a  to ostatní již znáte…..
Musím s pokorou, ale i s velkou  radostí ve víře Vzkříšeného Pána prohlásit, že celý ceremoniál byl vznešený, důstojný, noblesní a především prostoupený pokornou vděčností.

Prosme  pana kardinála Berana  o sílu statečnosti ve vyznávání a obraně naší víry dle jeho světlého a skvělého příkladu.
Odpočívejte  pane kardinále ve Vaší katedrále v Praze v pokoji.

P. ThDr. Jan Bárta, děkan

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print