Velikonoční obřady pro děti a besedy ve školách

Datum | 22.4.2017

Na zelený čtvrtek odpoledne se děti sešly na faře, aby společně prožily některé události velikonočního třídenní. Nejprve  si zamíchaly těsto na nekvašené chleby a každý si udělal  svůj. Než se chleby upekly, měly možnost si ozdobit velikonoční vajíčko nebo se jít proběhnout na farní zahradu. Některé děti využily obou možností. Pak následovala velikonoční večeře.  Děti si posedaly na zem, kde bylo prostřeno – nekvašený chléb,  pečená šunka, zelený salát a vinná šťáva. Po přečtení úryvku z evangelia a modlitbě se všichni pustily do jídla. Jak je vidět, všem chutnalo. Po večeři jsme se přesunuli do kostela k Božímu hrobu, kde byla krátká pobožnost. Pak následovala opět hra na zahradě a po úklidu místností byla poslední část „slavnost světla“. Nejprve jsme si poslechli velikonoční hymnus z CD, poté děti dostaly svíčky, každý si ji zapálil od paškálu a tak si připomněl svůj křest  i důležitost Ježíše v našem životě. Modlitba a závěrečná píseň vše ukončila.
Akce se zúčastnilo 16 dětí ve věku od 5 do 12 let. Myslím si, že byly všichni spokojeni. Děkuji za pomoc a ochotu také manželům Lence a Janovi Peškovým.

Poselství křesťanských svátků – Velikonoční besedy pro školy
V týdnu před velikonocemi se uskutečnily besedy na Základní škole. Děti prvních až třetích ročníků měli program zaměřený interaktivně. Skládaly obrazec jednotlivých dnů Svatého týdne se symboly. Děti čtvrtých a pátých ročníků shlédly prezentaci na téma: „Nový život s moderovanou diskuzí“.
Projekt připravilo  Katechetické středisko při biskupství královéhradeckém a uskutečnil se v šestnácti třídách ZŠ, jedné třídě speciální a jedné třídě MŠ.

J. Sklenářová – lektorka projektu

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print