Prázdninové akce pro děti

Datum | 6.9.2016

Výtvarná dílnička – zářivý lampion
První letošní prázdninovou akcí pro děti byla  výtvarná dílnička s výrobou lampionu. Deset dětí si přišlo vyzkoušet svoji šikovnost a měly celé odpoledne dost práce.  Každé dítě dostalo balonek, štětec a kelímek s lepidlem.  Po nafouknutí balonku do požadované velikosti následovala akce  “ patláme, patláme“, neboť jsme musely balonek polepit souvislou vrstvou natrhaných novin. Novinová vrstva  nebyla pouze jedna, ale hned tři. Pak byla pauza, aby vrstvy trochu proschly, než se lepila ta poslední. Čas byl využitý na svačinku a hry na farní zahradě. Po proběhnutí se každý vrátil ke svému dílu a pokračoval poslední vrstvou, která byla z krepového papíru.  Výsledkem byly krásné barevné lampiony. Bohužel nám neuschly, a tak je některé děti nechaly na faře, aby je převozem domů nezničily. Doma  si je pak dodělaly, vyndaly balonek, připevnily poutko na pověšení a papírovou destičku na dno lampionu na svíčku. Práce byla radostná i náročná zároveň, protože nafouklé balonky snadno praskly a celá práce byla k ničemu, pak nezbývalo než začít znovu. I přesto byly děti spojené a těší  se na další  prázdninové akce na faře.

Cyklovýlet
Další akcí byl cyklovýlet. Sraz byl u děkanského kostela, kde se sešlo 9 dětí a 4 dospělí jako doprovod.  Nejmladší cyklistce byly 4 roky. Po společné modlitbě se kolona cyklistů vydala přes náměstí směrem do Pivovarského údolí,  lesní cestou zvanou „pstruhárny“ do Kozlova, a přes Olešnou  zpět do Ledče n.S. První zastávkou byl bývalý hrad Lacembok, kde jsme si prohlédli valy, příkopy, náznaky místností a věže. Přečetli jsme si stručnou historii hradu. Děti se rozeběhly po lese a ve chvilce měl každý hrsti hub. Po svačince jsme pokračovali dál v cestě do Kozlova. Další zastávkou byl dvůr u rodiny Urbánkových. Kde jsme nejen doplnili zásoby vody na zpáteční cestu, ale také si pohráli s pejskem a podrbali býčka za uchem. Po malé svačince od maminky Marušky jsme pokračovali v cestě zpět do Ledče n.S. Cesta byla z kopečka a tak jsme byli v Ledči raz dva. U kostela už na děti čekali rodiče. I když nožky dětí byly unavené, přesto se jim i dospělým výlet líbil. Bylo to krásně prožité odpoledne.

Výlet do Zruče n.S. na dětské hřiště
Výlet do Zruče na velké dětské hřiště nemohl v naší prázdninové nabídce chybět. Deset dětí a tři dospělí se shromáždili na vlakovém nádraží a společně vyjeli vláčkem podél Sázavy. Po krátké zastávce u zručského zámku jsme došli přes zámecký park ke hřišti, kde jsme strávili celé odpoledne.  Prvotní zklamání ze zavřeného dopravního hřiště brzo přešlo a děti  „řádily“ na všech možných zařízeních. Nejvíce se jim líbila kuličková dráha, velký tunel, lezecká stěna a pavučina. Někteří se tam seznámily s místními dětmi. Využili jsme také občerstvení, které tam bylo možno koupit – nanuky, brambůrky a pití. Počasí nám přálo, a i když nebylo zrovna horko, děti byly spokojené a unavené. Při zpáteční cestě se únava projevila u dvou nejmladších čtyřletých Barči a Vojtíka, kterým se ve vlaku zavírala očička.

Deskové  a jiné společenské hry 
Poslední prázdninovou akcí byly deskové hry.  Přišlo pouze pět dětí, ale i tak si odpoledne užily. Nejžádanější hrou byly zvířecí rodinky, hrálo se i člověče nezlob se a karty. Protože pohybu není nikdy dost, hry u stolu vystřídaly míčové a pohybové hry – na jelena a mrazíka.

J. Sklenářová

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print