Pouť do Říma

Datum | 17.4.2013

Ve dnech 21.4.2013 – 27.4.2013 naše farnost vykonala v rámci Roku víry pouť do Říma, neboli pouť k hrobům apoštolů – jak se dříve říkávalo, do věčného města. Jeli jsme autobusem, celkem nás bylo 41 poutníků, z toho z naší farnosti 15 (kapacita ubytování byla až 55 osob). Ze sousední farnosti Světlá n/S bylo 9 poutníků, ostatní poutníci byli z jiných koutů Čech a Moravy i 2 poutníci ze Slovenska.
Jeli jsme autobusem – opravdu pohodlným. Odjezd byl z Ledče n/S v neděli 21.4.2013 ve 14.00 hod, příjezd do Říma v pondělí 22.4.2013 okolo 9. hod. ranní, kdy nás přivítal pravý aprílový římský déšť. Nicméně počasí dalších dnů bylo příjemné v rozmezí 20 st. až 24 st., 2x zapršelo. Putovali jsme po všech patriarchálních bazilikách tj. sv. Petra, sv. Pavla, Panny Marie, sv. Jana v Lateráně, – v každé bazilice byla mše svatá, dále sv. Kříže, sv. Vavřince, svatých apoštolů a dalších, prostě těch, co patří k itineráři poutníků od nepaměti. Ke zpestření programu byla i návštěva Castel Gandolfa – letního sídla papeže, dále i návštěva na Frascati – typického místa, kde se jezdí na tzv. porchettu– tj. maso ze selátka a moc dobré víno. Celkem jsme navštívili asi 22 bazilik a kostelů, všude jsme se pomodlili odpustkové modlitby právě pro Rok víry vyhlášené a pamatovali na naši farnost a na naše drahé.
Chtěl bych všem poutníkům poděkovat za účast, projevy živé víry, přátelství a dobré srdce otevřené pro víru, radost, bližního a touhu žít radostnou víru. A právě tato radostnost celé poutě a živé společenství, svědectví víry byly pro mne osobně tím největším dárkem, kterým mě sami poutníci obohatili. Dík patří slečně Pavla Schwarzové z Brna, která již s námi byla na pouti do Říma v roce 2010, za její pomoc a ducha ochoty a spolupráce. Za technické zázemí děkuji cestovní kanceláři pana Jiřího Chválka AVETOUR z Dobrušky, který svou profesionalitou přispěl k tak krásně – pro mne alespoň – nezapomenutelným zážitkům s farníky a poutníky do míst nám katolíkům tak drahých. Bohu Nejsvětějšímu, Panně Marii a apoštolům Petru a Pavlovi patří moje vděčnost a jistě i všech poutníků.

P.ThDr. Jan Bárta děkan

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print